Wie wordt detaillist van het Jaar 2021?

20 januari 2022

Foto: Lizet Verheul van Kaatje (links) en Anneke de Vos van Anemoon (rechts)

‘Onze’ ondernemers Anemoon en Kaatje zijn genomineerd voor de prijs Detaillist van het Jaar 2021 van Ondernemersvereniging De Driehoek (OVDD) in Dronten. Dat is al een felicitatie waard. Samen met BrasseRia/FrieteRia (op bedrijventerrein Business Zone Delta) strijden ze om de eer. Hoe zien beide SuyderSee-ondernemers deze waardering?

Wat is het belang van deze prijs?

Wim: “Stel dat we als consument alles online bij een grote aanbieder bestellen: dan krijg je ‘eenheidsworst’. Een speciaalzaak geeft variatie. Daarnaast biedt een winkelcentrum ontmoetingsruimte; het is het kloppend hart van een gemeenschap. En vergeet niet dat wij als middenstanders ook bijdragen aan de leefbaarheid. Zo sponsoren wij onder meer een voetbalclub en hospice en dragen bij aan bingo’s.”

Lizet: “Ik zie het als een stukje erkenning van mede-ondernemers, dat je gezien wordt als winkelier. Indirect is het ook de waardering naar de klanten die loyaal zijn gebleven. De zilverkleurige nominatie heb ik in een gouden lijstje in de winkel hangen. Nu maar hopen dat het helemaal goud wordt.”

Wat maakt je een goede detaillist?

Wim: “Dat je de klant voorop stelt en in zijn/haar wensen meebeweegt en inspireert. Direct daaropvolgend trouwens is het belang van goede zorg voor je personeel en een gezonde financiële huishouding.”

Lizet: “Dat je anticipeert op wat er om je heen gebeurt. Blijven geloven in je eigen kracht en altijd in contact te blijven met je klanten. Kansen zien of creëren, wanneer de winkel dicht moest. Zoals livestream verkoop, thuis bezorgen, pasboxen en verrastassen.”

Waarom zou Anemoon moeten winnen?

Wim: “De nominatie voelt al als kroon op mijn werk, na zoveel jaar inspanning. Trouwens, we doen het als team. Zonder onze medewerkers hadden we nooit bereikt waar we nu staan. Dat heeft geleid tot ons unieke aanbod van bloemen, planten en verwante producten. In de wijde omgeving vind je niet een bloemenzaak met zoveel keuze in groen en verschillende artikelen. Daarbij proberen we ons vooral in het hogere segment te onderscheiden met duurzame materialen, handgemaakte producten door kunstenaars en de betrokkenheid van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt bij de productie.”

Waarom zou Kaatje moeten winnen?

Lizet: “Nou, wij hebben er als team van vijf ‘Kaatjes’ veel aan gedaan om op een creatieve manier onze klanten te bereiken. Laatst nog hebben we een live-streamverkoop georganiseerd. Zoiets is best even spannend, maar klanten waarderen dat persoonlijke contact wel heel erg. En gelukkig hebben we ook nog vrij goed omgezet. Daarnaast vind ik dat Kaatje onmisbaar is voor SuyderSee. Jong en oud komt hier voor kleding, schoenen, sieraden of geurtjes. De klant ervaart een leuk ingepakte aankoop hier als een geluksmomentje. Dat shoppinggevoel is bijzonder.”

Waar hoop je op in 2022?

Wim: “Ik hoop dat we het hele jaar gewoon open mogen blijven. Dan komen mensen weer gemakkelijker binnen; je ruikt de bloemen en ziet wat er nog meer is. Dan koop je net wat gemakkelijker die mooie vaas bij dat boeket.”

Lizet: “Op meer gezamenlijk ondernemerschap in SuyderSee. Met Jannekee en Brothers organiseren we bijvoorbeeld dit voorjaar weer onze modeshow, fysiek of gestreamd. Een ander voorbeeld was de samenwerking met THUIS waar je een coffee-to-go kon halen na een aankoop bij ons. Ik hoop dat we als ondernemers vaker van dit soort cross-overs gaan verzinnen om het voor klanten van SuyderSee nog aantrekkelijker te maken.”