Voorzitter winkeliersvereniging

28 januari 2021

Anoesjka Jager is sinds 2010 shopmanager van OPEN32, daarnaast is ze al enkele jaren straatcoach en sinds oktober 2020 voorzitter van Winkeliervereniging SuyderSee (WVS). Hoe bekijkt zij vanuit die rollen het stadscentrum, in tijden van corona?

OPEN32 – Nu wel eens saai

“Werken in een modewinkel vind ik fijn. Eigenlijk is het nu wel saai, zonder publiek. Wel ben ik vrijwel elke dag in de winkel, met het idee om open te kunnen, zodra het mag. De etalage is er klaar voor. Ik ben druk met inrichten, klussen en zwaaien naar bekenden. Maar verkopen mag ik niet. Enkel kan ik klanten verwijzen naar de site, zodat hun bestelling via het hoofdkantoor thuisbezorgd wordt.”

Straatcoach – Ook voor lief&leed-acties

“Al jaren ben ik een van de vijf straatcoaches die aanspreekpunt zijn voor de andere ondernemers in een winkelstraat. Dan moet je denken aan zaken als gezamenlijke acties of openingstijden, die besproken zijn met centrummanager Leo Hoksbergen en de besturen van WVS en DOES. Ook zorgen we voor de lief&leed-acties, zoals een bloemetje langsbrengen bij een bijzonder moment.”

Stadscentrum SuyderSee – Bijna alles is hier te vinden

“Ik vind dat het winkelcentrum het goed doet; we hebben minder leegstand dan landelijk. Het vierkante winkelrondje is mooi, maar ook het aanbod is groot. En kijk eens naar het ‘versplein’ op Het Ruim en de veelheid aan horeca en De Meerpaal als buur, alles is er. Wel zou een sneakerzaak en modezaak voor senioren een goede aanvulling zijn. Zelf kan ik genieten van de architectuur van het nieuwe gedeelte, de rode bakstenen en witte poorten tegen een strakblauwe lucht.”

Retailvisie – We zijn het visitekaartje

“Het zou mooi zijn als we de minder aantrekkelijke plekken kunnen verbeteren. De zone boven de parkeerkelder is verouderd en het winkelgebied aan het eind van Het Ruim richting de kerktoren nodigt niet uit. In de Retailvisie staan verschillende scenario’s, maar de gemeente heeft voor de goedkoopste aanpak gekozen. Eigenlijk is dat jammer, want het kan anders door bijvoorbeeld te beginnen met meer vergroening van het centrum. En kijk eens naar Shoeby, hoe die met haar glazen pui erg mooi geworden is; dat nodigt uit. Daar zou de gemeente een voorbeeld aan kunnen nemen. Een aantal vastgoedeigenaren wil investeren, nu de gemeente nog. Ons centrum is immers het visitekaartje van de gemeente Dronten.”

Winkeliersvereniging – We vormen een sterk collectief

“Als ondernemers kennen we elkaar goed. Dat is de kracht van een kleine gemeente. En als geboren Drontenaar zie ik mijn collega’s en relaties ook elders bij verenigingen en in het dorp. Vanuit dat sterke collectief hoop ik de komende jaren via nog meer verbinding en samenwerking mooie acties en events te kunnen organiseren met alle ondernemers en stichting DOES. Laten we er een feestje van maken als onze klanten straks weer mogen shoppen.”

Lockdown – Ik houd mijn hart wel eens vast

“Klanten proberen nog veel lokaal te kopen, wat erg fijn is. De gunfactor is er dus. Net als ik zijn eigenlijk alle ondernemers positief ingesteld, maar ik houd mijn hart wel eens vast. Nu zijn we met de citymanager bezig met een Social Media Challenge, waarin we als ondernemers training krijgen in de mogelijkheden om online onze klanten nog beter te bereiken met acties. Dat zie ik toch als kans waar ik ook weer van leer. Maar vooral hoop ik dat ik straks weer klanten mag ontvangen. We hebben nog een vacature van verkoopmedewerker; ik geloof er dus in.”