Een kijkje in de keuken van… ’t Raedthuys

24 juni 2021

Wie is onze gastvrouw?

Miranda Hoekman van ’t Raedthuys aan De Rede 23, die hier sinds juni 2019 met haar team van bijna tien personen een Grand Café / Eetcafé uitbaat. Voor een kop koffie, wijntje of biertje en natuurlijk de verrassende daghap voor €9,50. “Het is vooral lekker ongedwongen.”

Hoe heb je de coronaperiode ervaren?

“We waren wel bezig, maar het horecagevoel was er niet. Sinds 28 april zijn we langzaam weer aan het opstarten, steeds weer een paar uur meer en nu ook met meer mensen. Dat is fijn. We hebben nog wel behoefte aan personele versterking, maar dat komt wel, als we eenmaal weer volop draaien. Ik merk dat ik al meer energie krijg van de ruimere openingstijden.”

Zijn de gasten er aan toe?

“Mensen die elkaar lang niet gesproken hebben, ontmoeten elkaar weer op het terras. Je merkt dat ze daar behoefte aan hebben. Dat is mooi om te zien. De eerste gasten die weer binnen kwamen, waren verrast dat we het meubilair en interieur zo opgeknapt hadden. Dat hebben we vorig voorjaar al gedaan. Kun je nagaan, hoe lang we dicht geweest zijn.”

Hoeveel mensen mag je ontvangen? 

“Buiten wel 75 personen, beneden en boven elk zo’n 25 mensen. We zorgen ervoor dat we voldoende afstand houden tussen de tafels en stoelen. Straks mogen er weer meer dan vier personen aan tafel zitten. Verder proberen we zo creatief mogelijk om te gaan met de wensen van gasten; een vrijgezellenfeest bijvoorbeeld is bij ons wel te regelen.”

Al klaar voor de sportzomer?

“Boven hebben we een soort huiskamer ingericht waar ook een televisiescherm staat. De EK-voetbalwedstrijden kun je daar bijvoorbeeld ook kijken. En natuurlijk gaan we weer de Olympische Spelen, Formule 1 en andere evenementen volgen.”

Heb je nog lekkere tips?

“Naast onze daghap hebben we de plates van de kaart. Een scholfilet met krieltjes en salade of een kippeling met friet en groentes. Of gewoon een lekkere pasta of nasi met gebakken ei. En onze lunchkaart is vrij nieuw: je zou ons Broodje gegrilde hete kip eens moeten proberen.”

En hoe lessen we de dorst?

“We hebben bijvoorbeeld drie droge witten wijnen en twee rosé’s van een lijn. Wat betreft de bieren: negen op de tap en nog meer op de fles. Steeds vaker zie je dat klanten daarmee variëren. Wij adviseren daarbij graag om in een mooie lijn van een lichte blonde naar een zware triple te gaan. Maar ook de frisse Radlers worden veel gedronken op het terras.”

Tot hoe laat mogen we ’s avonds blijven?

“Als Grand Café / Eetcafé zijn we langer open dan de restaurants, maar ook weer geen kroeg waar je de hele nacht doorgaat. Ik denk dat de meeste mensen gewoon lekker overdag bij ons willen komen voor een kop koffie, lunch en warme maaltijd en ‘s avonds voor een borrel, biertje, wijntje en een snack of daghap. Alle tijd om te genieten dus.”