Verhalen tappen in ’t Raedthuys

23 maart 2018

Met keuze uit 28 biertjes, 14 wijnen en 9 whisky’s is het altijd genieten in Café ’t Raedthuys. Sinds februari is het Meerpaalplein een fijne kroeg rijker. Oh ja, en blijf vooral even gezellig een hapje mee-eten.

Al voor 7,50 euro krijg je een plate geserveerd, maar het blijft een verrassing, wat de pot schaft, weet uitbater Gerard Braad: “Ik kook waar ik die dag zin in heb, of wat de gasten voorstellen. Van boerenkool en een sateetje tot soep of bord frites met salade. Laatst kwam een groep studenten vergaderen. Ze hadden zin in spaghetti. Dat maak ik dan. Alleen op woensdag bereid ik vis.”

Gewoon aanschuiven

De robuuste donkerhouten bar, tafels en stoelen geven ’t Raedthuys een lekker pure sfeer. “Ik noem het een café waar je ook lekker kunt eten”, vertelt Gerard. “Waar je alleen, samen of als groepje binnen kunt vallen, aan de bar kunt zitten, of een tafeltje pakt, en dan een biertje, borrel of wijntje neemt. Eventueel met een goed bord eten, dat ik ter plekke achter de bar bereid. Ik wil een gezellige omgeving, waar mensen zich thuis voelen. Eigenlijk moet je bij elke tafel aan kunnen schuiven.”

De Ierse pub-beleving

De relaxte huiskamersfeer onder en boven, met dartborden, biljard en op zondag livemuziek nodigt een divers publiek uit om iets te drinken en een kaasplankje te nemen. “Er komen ouderen om met een borrel te biljarten, of studenten om met een Guinness een potje te schaken.” De Ierse pub-invloed is niet toevallig; Gerard raakte op eerdere reizen geïnspireerd door het pub-gevoel. “Het is daar een echte familiebeleving, waar je met elkaar geniet.

Bier met een verhaal

En als het weer het toelaat, mogen zijn gasten ook buiten op het ruime terras voor beide ‘Raedthuyzen’ genieten. “We hebben niet alleen acht speciale biertjes op tap, of chocolade- en glutenvrij bier, maar ook wijntjes die je niet bij de slijter vindt, zoals onze Chablis. Of probeer onze Nederlandse Millstone-whisky. Vraag maar wat je smaak is; dan vertel en schenk ik het verhaal erbij.”

‘t Raedthuys
De Rede 23
www.raedthuysdronten.nl