Hema Dronten: “Click&collect is goed voor de lach en zichtbaarheid”

26 februari 2021

Op de foto: Ans Becker, filiaalmanager van Hema Dronten.

Click&collect is leuk voor de klant en onze zichtbaarheid, vindt eigenaar Aschwin Koggel van Hema Dronten. “Maar financieel levert het ons niet veel op. Wat mij betreft zouden we prima weer open kunnen en onze klanten veilig laten winkelen. Winkels hebben bewezen dat ze dat prima kunnen.” 

Hoe staat Hema Dronten ervoor?

“Sinds we per 15 december moesten sluiten, hebben we de inzet van onze zestig medewerkers anders geregeld. In plaats van gemiddeld twaalf krachten werken er nu zes medewerkers per dag. Met schoonmaken en inrichten ben je immers op een gegeven moment ook wel klaar. Gelukkig denken ze mee en houden ze de lange termijn voor ogen.”

Wat doet de click&collect met jullie?

“Je ziet dat klanten het fijn vinden om weer benodigdheden te kunnen kopen. Ook bij onze medewerkers zie je de lach terugkomen, omdat ze echt weer wat kunnen doen en contact met de klant hebben. Het fijne is dat onze Take Away met beperkt assortiment ook open kan; je kunt dus weer koffie, hotdog of broodje worst afhalen bij de kiosk.”

Wat zijn de hardlopers in de winkel?

“Dat zijn vooral basisbenodigdheden, zoals ondergoed, make-up en sokken. Maar ook onze koffie is gewild; deze week kregen we weer vier rolcontainers met filterkoffie, bonen en pads binnen. Daaruit blijkt weer dat mensen meer thuis zijn.”

Hoe kijk je aan tegen click&collect?

“Hema biedt dit al jaren aan; klanten konden bestellen en wij legden het klaar. Nu is het ons enige verkoopkanaal. Het klinkt mooi, maar het levert ons weinig op. We maken er extra kosten voor, en tegelijk moeten we de extra omzet aftrekken van de ondernemerstegemoetkoming. In deze tijd – waar je toch hard op de centen moet letten – levert het ons helaas helemaal niets op.”

Wat zou je graag anders zien?

“Dat gezondheid bovenaan staat, begrijp ik volkomen. Maar je moet ook kijken naar de economische gevolgen. Ik heb vooral behoefte aan perspectief; noem een datum. Ik hoopte op 2 maart, maar nu ga ik uit van 15 maart. Of nog slechter, pas na het paasweekend van 3 en 4 april. Die onduidelijkheid vind ik enorm frustrerend. Want ik weet zeker, dat hebben wij vorig jaar bewezen, dat wij en veel andere winkels echt wel open kunnen, zonder grotere kans op besmetting.”

En winkelen op afspraak vanaf 3 maart?

“Dat is per winkel denk ik heel verschillend. Voor een modewinkel zal dit misschien een prima oplossing zijn, maar voor een Hema ligt dit toch wat complexer.”

Hoe zie je de toekomst?

“Wij als Hema komen er wel doorheen. Maar als ik om me heen kijk, hoop ik dat de winkelstraten er straks nog zo bij staan als voorheen. Op termijn moet je maar afwachten of je alle verliezen kunt rechttrekken. Want reken er maar op dat je een groot deel van alle kosten niet gecompenseerd krijgt. Om te voorkomen dat de leegstand zal toenemen zullen de winkeliers samen met de vastgoedeigenaren en gemeente in overleg moeten om afspraken te maken hoe Stadscentrum SuyderSee toekomstbestendig kan worden gemaakt. Want hoewel online winkelen zal groeien, denk ik dat mensen altijd behoefte blijven houden aan even gezellig winkelen.”