Ondernemers bundelen hun aanbod online

23 april 2020

Het initiatief ‘kooplokaaldronten’ van stadscentrum SuyderSee wordt uitgebreid met een collectieve online koopomgeving van ondernemers uit het stadscentrum. Consumenten kunnen hier online producten bestellen van verschillende aanbieders. Die worden gebundeld waarna de consument alle boodschappen als één pakket thuisbezorgd krijgt. Deze week zullen de eerste bezorgingen al een feit zijn.

Volgens centrum-manager Leo Hoksbergen is dit een logisch vervolg op de enthousiaste reacties op ‘kooplokaaldronten’ dat twee weken geleden is gestart. “De ondernemers merken dat consumenten graag willen blijven kopen bij de lokale ondernemers maar ook terughoudend zijn om de winkels te bezoeken. Thuisbezorgen is daardoor erg populair.”

Diensten uitbreiden

Onder regie van TNO is de afgelopen twee weken gewerkt aan de nieuwe online omgeving die het thuisbezorgen in Dronten stimuleert. De ondernemers in het stadscentrum kunnen hier vrijwillig aan deelnemen en een deel van hun assortiment aanbieden. Momenteel is er nog een beperkt assortiment beschikbaar, maar dit wordt snel uitgebreid. “Het is dus een online winkel van de gezamenlijke winkeliers”, benadrukt Hoksbergen.

Consumenten bestellen producten, winkeliers brengen die naar een centraal punt en van daaruit worden de samengestelde bestellingen met een bakfiets, bestelauto of tuktuk bij de consument thuisbezorgd. “Zo maken we het de consumenten nog gemakkelijker om vooral lokaal te blijven kopen. Bijkomend voordeel is dat het aantal contactmomenten fors reduceert en daarmee ook de kans op verspreiding van het coronavirus.”

TNO proeftuin-project

En dat is een van de doelen van TNO. Het initiatief is onderdeel van hun ‘Brains4corona’ project. TNO ziet het vooralsnog als een ‘proeftuin’ maar neemt expliciet ervaringen mee van vergelijkbare initiatieven. Het streven is toe te werken naar een betaalbaar logistiek model dat langere tijd kan blijven bestaan en dat ondernemers die het nu zwaar hebben helpt. “Hiervoor is samenwerking tussen ondernemers en vergelijkbare bezorgconcepten cruciaal. De kennis die onder andere in Dronten wordt opgedaan wordt later breed verspreid”, aldus Kaper.

Veel partijen werken mee

TNO werkt in Dronten samen met partijen zoals Dockr Mobility, RoutiGo, Since89, KWOOT communicatie, Stichting DOES, Detailhandel Nederland, Delvry, Libertas Investments, Aeres Hogeschool en Evofenedex, Flevobike en de Ladies Circle. “We hopen dat het ook in Dronten aanslaat en uitbreidt. Dat vergroot de kans dat het ook, wellicht in een iets andere vorm, op termijn in stand gehouden kan worden”, aldus Kaper.