Volop breiplezier bij de Blauwe Vlinder

25 januari 2019

Koud hè!? Nu we midden in de winter zitten, gaat er niets boven een warme sjaal, muts, vest of sokken. Maar waarom zou je het zelf niet maken? Brei of haak je eigen trui of winterdeken! In Hobbykamer De Blauwe Vlinder vind je alle materiaal. Insteken, omslaan, doorhalen. En kom je er niet uit: leg je breiwerk bij hen op tafel en de dames helpen je graag.

Hobbykamer De Blauwe Vlinder aan Het Ruim (of www.wolplezier.nl) is een mooie mix van vroegere noodzaak en hedendaags hobbyisme. Letterlijk, van de ambachtelijke techniek om sokken te stoppen tot het breien en haken van trendy vesten en woondekens. En dan hebben we het nog niet eens over alle verschillende soorten 100% wol of garens (met synthetische of natuurlijke vezels). In alle kleuren en diktes, voor winterstoffen dan wel lichtere zomerhandwerken.

Klanten als medewerkers

Eigenaresse Karin Priem heeft de zaak in Dronten nu drie jaar. Ze heeft een team van acht enthousiaste dames. “Dat zijn vooral oud-klanten die het zo leuk vonden om hun kennis te delen dat ze hier wel af en toe wilden werken. Eigenlijk alles wat hier hangt, hebben we zelf ook gemaakt. We vullen elkaar mooi aan. De één weet alles van breien, de ander is haakexpert.” En voor de overige hobbyisten: ook krijtverf, kwasten, knutselmesjes en kleurpotloden vind je in de winkel.

Helemaal hip en voor iedereen

“De laatste jaren zie je dat handwerken helemaal hip is”, ervaart Karin. “Waar de grijze geitenwollen sokken natuurlijk nog steeds gebreid worden, hebben we een jongere generatie die het zoekt in leuke kleurrijke of andere wol producten. Voor sokken, maar ook om er bijvoorbeeld knuffels mee te maken. Een trend is het arm-breien, waarmee je sneller grovere werken mee kunt maken. In onze magazines en boeken vind je zoveel voorbeelden dat eigenlijk iedereen iets kan creëren. En anders helpen we graag, hier aan onze tafel.”

Alles op voorraad of bij te bestellen

Van heinde en verre komen de klanten naar Dronten toe. “Juist omdat er steeds minder van dergelijke speciaalzaken zijn en omdat wij service bieden. We kunnen bijvoorbeeld snel een aantal knotten wol van hetzelfde merk en kleurbad bijbestellen. En ons aanbod is compleet: we hebben verschillende naalden, haken, knopen, ritsen en naaigaren in huis. Online bestellen kan ook, maar meestal willen klanten echt voelen wat ze kopen. Die beleving is belangrijk.”

Van Haakweekend tot goed doel

De liefde voor het handwerken gaat zover dat Karin in mei een Haakweekend organiseert op het terrein van Staatsbosbeheer in Zeewolde. Deelnemers krijgen workshops van echte brei- en haakgoeroes en gaan zelf aan de slag. “We hebben zelfs aan handmassages gedacht ter ontspanning.” Los daarvan organiseert Karin regelmatig workshops in Dronten voor liefhebbers en is de winkel inzamelpunt voor een kinderproject in Gambia: heb je een gebreide trui, sjaal of vest dat je over hebt? Dan zorgt de De Blauwe Vlinder dat het in Gambia terecht komt.

Spreekt de groen-witte sjaal op de foto je aan, vraag dan in de winkel om het gratis patroon.