De Meerpaal – kijkje achter de schermen

2 augustus 2021

Het doek gaat voorzichtig weer open in De Meerpaal. Directeur Hans Maris (50) verheugt zich op het nieuwe culturele seizoen dat start in september. Hoe zorgt hij dat het theater/bioscoopcomplex – naast stadscentrum SuyderSee – een publiekstrekker voor Dronten blijft?

“We doen het vrij goed. In de recente top 10 van ‘cultuurinstellingen met de sterkste reputatie onder Flevolanders’ staan we 5e. In 2019 stonden we nog op plek 9. Ik denk dat onze programmering daaraan bijdraagt, maar ook de manier van communiceren. Neem ons magazine; dat was voor veel mensen een eyeopener. We zijn toegankelijker geworden.”

Wat is jouw rol daarin?

“Ik probeer zoveel mogelijk het gezicht van De Meerpaal te zijn maar ook te luisteren naar wat de Drontenaren verwachten. Daarom ben ik bij veel voorstellingen en bijeenkomsten aanwezig. Ons verhaal probeer ik continu over de bühne te brengen, door overleg met relaties en nieuwe verbindingen aan te gaan. Mijn missie is het om De Meerpaal weer echt van en voor de Drontenaren te laten worden.”

En in tijden van corona?

“Dit was een moeilijk anderhalf jaar, waarin wij ook weinig konden. Maar desondanks hebben we bijvoorbeeld met maximaal 30 gasten in theater en bioscoop toch voor een gastvrije sfeer gezorgd. In onze grote zaal kunnen we normaal 650 mensen kwijt, maar nu is het nog de vraag of we straks 2/3 vol mogen, of de anderhalve meter nog moeten hanteren. In dat geval kun je maar 180 gasten hebben. Soms moet je dan weer een voorstelling uitstellen.”

Hoe bereik je het publiek dan toch?

“In gesprek blijven! En online zijn we heel actief. Tegelijk weet veel winkelend publiek ons te vinden voor een sanitaire stop. In die zin zijn we een openbaar toilet. Maar graag zelfs! Dan zijn mensen namelijk binnen, en zien ze globaal wat we te bieden hebben aan films, theater, cursussen, workshops en tentoonstellingen. Er ontstaat dan toch even een korte ontmoeting. In die zin zie ik ons ook wel aan een soort ‘Huis van de samenleving’, waar iedereen welkom is.”

Is SuyderSee daarin een partner?

“Voor corona werkten we al samen rond het Koren- en SuyderSeefestival en De Meerpaaldagen. Als het mogelijk is in 2022, zouden we graag weer meer samen doen. Denk aan evenementen of aan combinaties met een bioscoopkaartje en SuyderSee-activiteit, zoals bij Halloween of Moederdag. Toch zie je dat de behoefte aan shoppen en cultuur vaak nog niet direct in elkaars verlengde ligt.”

Hoe zit dat met publiek van ‘buiten’?

“Steeds meer bezoekers komen van buiten Dronten, van Lelystad tot Kampen en de Veluwezoom. Ons aanbod is daarin uniek, maar ook het gratis parkeren en het naastgelegen winkelcentrum spelen mee. In die zin vormen we samen ook echt twee prachtige parels, die van belang zijn voor de regio Dronten. Het voorzieningenniveau is hoog, en dat moeten we zo houden, ook met het oog op de verwachte groei van de gemeente.”