Een kijkje in de keuken van… De Rede

27 mei 2021

Wie is onze gastheer?

Thom Miedema, sinds zomer 2020 bedrijfsleider, heet ons namens zijn sterke team van dertig personen welkom. “Moet je kijken hoeveel kilometer onze medewerkers alleen al lopen tussen terras en keuken. En vanwege het regenachtige weer was een medewerker dagelijks druk met het sluiten en openen van dak en ramen. Al met al heb je dus een groot team nodig.”

Hoe is het om weer open te zijn?

“Heerlijk, dat gevoel om weer met de gasten bezig te mogen zijn en dat het de goede kant opgaat met de horeca. Wij zijn de hele lockdown vanaf 15 oktober gesloten geweest. Wel hebben we onze medewerkers kunnen doorbetalen, en daardoor kunnen we nu ook weer een beroep op hen doen. Dat is fijn. De tijd hebben we overigens goed besteed met bijvoorbeeld producttrainingen.”

Hoe beleven de gasten het?

“Zij stonden bij wijze van spreken voor de deur te wachten, toen we op 28 april ons terras weer mochten openen. Sommigen konden niet wachten: al tijdens de lockdown kregen we regelmatig de vraag of we misschien onze carpaccio met pesto toch konden leveren. Maar ja, we hadden te dealen met de maatregelen.”

Online bestellen kan ook? 

“Ja, we hebben nu een online bestelmodule op de website. Die werkt erg handig en loopt als een tierelier. Van voorgerecht tot hoofdgerecht en specials, alles kun je bij ons bestellen en afhalen. De hardlopers blijven de schnitzel, saté en spareribs. En natuurlijk ons broodje carpaccio. Mensen weten dat je bij De Rede komt voor de gezelligheid, maar ook voor een lekker en vertrouwd gerecht.”

Staan er nieuwe producten op de kaart?

“Twee keer per jaar wisselen we van kaart, dus naast onze klassiekers komen er dan nieuwe gerechten op die aansluiten bij de seizoenen. En we hebben nieuwe cocktails, zoals de Pornstar Martini, met passievruchtsap, vanille wodka, limoensap en eiwit voor een mooie romige structuur. Of onze De Rede cocktail, met bacardi, mangopuree, frambozensiroop en cava voor de bruis.”

Wat is de kracht van een cocktail?

“Een stukje beleving, waar je alle smaken in kwijt kunt. Wat ik al zag tijdens mijn horecaervaring in Amsterdam en New York, zie je ook in Dronten groeien. Wanneer het geluid van ijsblokjes in de shakers klinkt, kijken mensen op. Eigenlijk is het ontwikkelen van een cocktail een beetje als het leven zelf, het is zoeken naar een goede balans.”

Hoe relaxed is jullie overdekte terras dan?

“Dat is natuurlijk uniek. Wat is er lekkerder dan bij zomerweer heerlijk met een hapje of drankje uit te kijken over het Meerpaalplein. Ik woon nog maar kort in Dronten, maar zie veel kansen in de combinatie van dorpse gezelligheid en genieten van lekker eten en drinken. Zodra we binnen weer open mogen, kunnen we ook weer feesten en bijeenkomsten organiseren. Wij hebben er zin in.”