Hans Maris: “De Meerpaal heeft veel meer in de aanbieding”
24 oktober 2018
Tijdens Halloween kijken kinderen eerst een spannende film in De Meerpaal en daarna doen ze aan ‘Trick-or-treat’ mee in stadscentrum SuyderSee. Een samenwerking uit het boekje, vindt de nieuwe directeur Hans Maris van De Meerpaal. “Op die manier willen we alle inwoners nog meer betrekken.”
Sinds 1 oktober is Hans Maris (48) de nieuwe directeur van De Meerpaal, het culturele centrum van de gemeente Dronten. Hans is daarmee, na onder meer een directierol bij Batavialand in Lelystad, terug in Dronten waar hij geboren en getogen is. “Ik weet nog dat ik hier meedeed met zaalhockey, het schooltoneel bezocht, maar ook met mijn moeder meeging naar de inpandige weekmarkt. Het zijn mooie herinneringen die vele Drontenaren met mij zullen delen. Maar toch hoor ik ook mensen die hier al jaren wonen en nog nooit in de Meerpaal zijn geweest of gebruik hebben gemaakt van onze diensten. En juist die mensen willen wij ook welkom heten.”
De huiskamer van Dronten
Hij geniet nog na van het swingende Singer-songwriter-event op het Meerpaalplein, waar negen talentvolle muzikanten voor een uitverkocht huis zorgden. “De tent was te klein”, duidt Hans Maris de belangstelling van dit culturele event, in samenwerking met STADronten. Maar De Meerpaal doet veel meer, ook vanuit Het Koetshuis in Biddinghuizen en De Steiger in Swifterbant. Voor vijf thema’s – kunst, cultuur, welzijn, educatie en evenementen – kun je terecht bij de organisatie, die inclusief vrijwilligers maar liefst 500 betrokken mensen telt. “Bij de vernieuwde balie op het Serviceplein in de Meerpaal, die we samen met de bibliotheek bemannen, helpen we je graag verder”, nodigt Hans uit. “We willen een huiskamer zijn, met een kop koffie en iets lekkers.”
Van drumles tot koersbal
Of het nu een theatervoorstelling, een bijeenkomst van ondernemers is, koersballen voor senioren, een film voor jongeren, dans- of drumles voor kinderen, er is altijd iets te doen bij De Meerpaal. Wat te denken van het eindejaarsevent de Top-2000 Quiz met vijftig teams. “Al 50 jaar geleden was ontmoeten en verbinden het uitgangspunt en dat doen we nog steeds”, geniet de directeur. “Voor elke doelgroep bieden we iets.” Maar let op, we zijn veel meer dan alleen dit gebouw, letterlijk hartje Dronten. Zo is ‘Welzijn in de wijk’ een van onze speerpunten. We willen meer naar buiten, naar de inwoners toe, samenwerken met organisaties in de buurt; en dan kun je ook aan stadscentrum SuyderSee denken, onze buren hier aan het Meerpaalplein; hoe kunnen we met elkaar Dronten mooier en aantrekkelijker maken.”
Thematisch scholen erbij betrekken
Over naar buiten treden gesproken, komend najaar staat onder de naam ‘Water Wordt Land’ een ‘muzikale reis’ op het programma, van Het Perron naar De Meerpaal. “Dat biedt ook mogelijkheden om diverse partijen bij te betrekken. Het mooie van kunst en cultuur is dat het – net zoals sport – gemakkelijk en laagdrempelig mensen verbindt. We zijn al bezig met de programmering van 2019 en 2020. We willen nog thematischer gaan werken. Als we een theatervoorstelling programmeren waar een bepaalde maatschappelijke problematiek in voorkomt, willen we dat bijvoorbeeld ook koppelen aan infotainment voor scholen. Dan betrek je je woonomgeving nog meer met ons als cultureel centrum. Dat is ontmoeting en dan ontstaat verbinding.”