Iedereen is welkom bij de Poolse super

20 september 2021

Het loopt lekker door in de Promo aan Het Ruim in SuyderSee. In augustus vierde de Poolse supermarkt haar tweejarige jubileum. De keuze is reuze, vindt eigenaar Tahsin Hussain: “We hebben 16.000 verschillende artikelen, van vers tot houdbaar. Voor alle levensmiddelen kan iedereen hier terecht.”

Ooievaar met mandje

Voor de ruim 500 Polen die in de gemeente Dronten wonen, voelt het als thuiskomen. Want de lange stellingen in de winkel zijn eindeloos gevuld met voedingsmiddelen, en bijna allemaal afkomstig uit Polen”, vertelt Tahsin. Dankzij de Promo-inkoopcombinatie – gesierd door het ooievaarslogo met mandje in de snavel – met tientallen winkels in Duitsland, België en Nederland is het goed te regelen. 

Allemaal vers vanuit Polen

Twee keer per week arriveert er een vrachtwagen met allemaal versproducten, zoals vlees, zuivel en brood; ook biologische producten zijn te vinden. “Voor elke maaltijd kun je hier de ingrediënten vinden die je nodig hebt. En we hebben heel veel varianten per product: zo staan er alleen al tien verschillende waterflessmaken. Het zijn allemaal bestsellers; veel producten zijn afgestemd op de behoefte aan voedzaam eten en drinken. Polen zijn harde werkers; dan wil je goed eten.”

Kalkoenworst, chocolade of boter…

“We voorzien echt in een behoefte”, denkt Tahsin, die met vier collega’s de Dronter Promo bemenst. Het is altijd fijn wanneer je je vertrouwde eten en drinken ergens kunt vinden. Maar er komen ook regelmatig Nederlanders langs, hoor. Wel zie je vaak dat ze gericht voor een bepaald product komen. Eigenlijk jammer, want we hebben zoveel lekkere spullen. Neem onze kalkoenworst, chocolade of boter. Het heeft allemaal vaak een andere smaak, maar het is heerlijk.”

Nederlandse vertaling in de maak

Tahsin ziet dat de taalbarrière een drempel kan zijn. De verwijzingsbordjes in het Pools en Nederlands zijn een mooi begin, maar de ondernemer wil nog meer: “We werken aan etiketten in het Nederlands en Engels die we op de producten plakken. Dan kan iedereen lezen wat je koopt.” Met de plek in SuyderSee is de Promo maar wat blij: “We zitten dichtbij de parkeerruimte en verder ziet het centrum er mooi uit. Wij zijn tevreden.”

Do widzenia / tot ziens!