Met de groentes of complete recepten van De Koopman de winterkeuken in

5 november 2022

Drie jaar zit De Koopman aan Het Ruim, maar eigenlijk is de groentezaak niet meer weg te denken uit stadscentrum SuyderSee. De grote keuze in gezonde producten in combinatie met elke gewenste hoeveelheid geeft iedere portemonnee de ruimte. En met de leuke recepten van filiaalmanager Arjan Mulder eet je komende winter weer lekker en voordelig!

De winkel ligt vol met alle soorten groente, fruit, kruiden, salades, kaas, eieren, paddenstoelen en enkele vleesproducten. Voorin de zaak liggen onder andere de snoepvruchten, zoals gedroogde perziken, gesuikerde nootjes of rozijnen met chocola. “Als je achterin de winkel je mandje gevuld hebt met gezonde groente en fruit, pakken veel klanten hier nog wat lekkers mee. Dat mag dan toch ook”, zegt een collega van Arjan. 

Altijd lekker: stamppot en koolgerechten

Naar de wintermaanden toe ziet Arjan de vraag naar steviger kost toenemen. “Naar de koolgewassen, zoals koolraap, spitskool, zuurkool en rode kool, is veel vraag. Bij de stamppotten zijn de hutspot, maar ook de spruitjes populair. Bij ons kun je de aardappelen, uien en wortels zelf afwegen, naar behoefte. Of je nu een aardappel wilt of een anderhalve ons stoofperen. En dat voor een scherpe prijs. Hou je meer van pasta’s, dan kun je ook al je ingrediënten op maat samenstellen.” 

Even kokkerellen: spruitjes om te roerbakken

Het leukst vindt Arjan het om zelf recepten te ontwikkelen die hij ook op de Facebook-pagina van de Dronter Koopman deelt. “Denk aan boerenkoolstamppot met zongedroogde tomaatjes, of rodekool met cranberry’s. Eigenlijk was ik nooit zo gek van spruitjes; door ze eerst te koken en dan te roerbakken met spekjes,  uitjes, knoflook en wat zout vind ik ze heerlijk. En dan het liefst de Menopper aardappel erbij, die uit de Hoeksche Waard komt. Eigenlijk de ideale aardappel, die je zowel kruimig en vast kunt koken, als mee kunt frituren. En als ik er frites van maak, combineer ik dat met een zelfgemaakte salade van bijvoorbeeld spitskool, appel, komkommer en wat mayo.”

Slowcooking: lekker en voordeliger koken

Biddinghuiziger Arjan merkt dat mensen door het duurdere levensonderhoud vaker op de kleintjes letten. “Voorheen pakten ze bijvoorbeeld doosjes gedroogde zuidvruchten of nootjes achteloos mee, nu zoeken ze vaker naar een kleiner formaat. Om bijvoorbeeld op energiekosten bij het koken te besparen, zou je een Slowcooker kunnen nemen. Daarmee bespaar je op de kookkosten en je behoudt meer vitamines.” Eet smakelijk en gezond!