Met Mitra is je glas altijd goed gevuld

12 december 2021

Welke drank sluit het beste of mooiste aan bij je gang of gerecht? We lopen met Christian Voogt van Mitra Drankenspeciaalzaak (aan De Binnenloop) het glas in de hand de kerstdagen door.

Wat drinken we bij het diner?

“Velen kiezen voor wijn, maar eigenlijk sluit bier veel beter aan bij een gerecht. Bier kent namelijk meer smaakvariaties. Denk aan karamel of geroosterde smaken; daarnaast komen de basissmaken in voedsel ook voor in bier: zoet, zout, zuur, bitter en umami. Doordat de biersmaken veel breder zijn, zijn er veel ‘smaakhaakjes’ te vinden zoals geroosterd vlees met een geroosterde smaak in het bier. Dat combineert dan heel erg mooi. In tegenstelling tot wijn kan de brouwer gebruik maken van vele toevoegingen; denk aan kruiden, specerijen, vruchten en honing.”

Welke smaak bij welke gang?

“’s Middags bij de borrel kun je beginnen met een rum; de Barcello is een fijne, die ik zelf heb zie“Eigenlijk is het de essentie dat je drankje de smaak van je eten versterkt. Bij het voorgerecht adviseer ik een lichtere bier: een frisse Session IPA, witbier of licht blond. Bij het hoofdgerecht volgt een licht donker, een triple of amberbier, die wat kruidiger zijn. Bij een chocoladetoetje is een Quadruppel of Grand Prestige aan te bevelen. En in plaats van een wijnfles hebben we ook hele mooie grote flessen van de verschillende bieren; samen drink je dus van dezelfde fles. En mocht je toch liever ‘wijnen’, dan is onze ambachtelijke Chileense Casa Amada een aanrader, met wit en rood, beide mooi geurend en heel veel smaak.”

En de andere klinkende kerstmomenten?

“’s Middags bij de borrel kun je beginnen met een rum; de Barcelo is een fijne, die ik zelf heb zien maken in de Dominicaanse Republiek. Als aperitief voor het kerstdiner doet een prosecco het altijd goed, zoals onze Bellussi Prestige, een heerlijke smaakmaker. En stel dat je een kaasplankje nuttigt als dessert, dan zou ik een mooie oude port nemen. En als afsluiting bij de koffie past een lekkere likeur; Bijvoorbeeld Mandarine Napoleon of onze eigen ‘Het goud van Dronten’ zijn heerlijk. En een tip van het huis: echte kwaliteit geeft geen hoofdpijn; op een mooi samenzijn met goede afdronk! En kom je er niet uit, laat je bij ons adviseren.”