Holland, meer dan pannenkoeken!

24 september 2020

De warme koningsblauwe kleur samen met het Delfts blauw verraadt het pannenkoeken-dna van restaurant Holland Dronten. Maar wist je dat je er ook stoere vleesgerechten, frisse maaltijdsalades en verse soepen kunt krijgen? En nu het ijsseizoen is afgelopen, wordt de vitrine gevuld met ambachtelijke bonbons; het najaar kan beginnen!

30 pannenkoekenvariaties
Pannenkoeken bakken is kunst. Ten minste, als kok Daan Wieman de lekkernij in een ambachtelijke gietijzeren pan in Holland Dronten creëert, met rozijnen, appelschijfjes, of verzin het maar. Wat te denken van een boerenkool- of zalm- of kippannenkoek, in combinatie met een lekkere witte wijn of donkere bock. “We serveren zo’n dertig pannenkoekenvariaties”, weet Daan, die met Holland al sinds 2006 aan De Rede huist. Daarnaast zijn er vestigingen in Kampen en Zwolle.

Heren kiezen voor Dronten, dames voor Kampen
Holland probeert trouw te blijven aan de Hollandse gastronomie, maar past zich aan de klant aan. “Daarom serveren we ook andere gerechten, zoals stoofvlees-, hamburger-, saté- of biefstukmenu’s”, vertelt Daan. “Toch kiezen de meeste klanten voor een pannenkoek, bijvoorbeeld die van de serie Hollandse Meesters, zoals Frans Hals of Karel Appel. Favoriet bij de heren is de ‘Hartige Drontenaar’, met spek en ui. Dames kiezen vaker voor de ‘Zoete Kampenaar’, met geitenkaas en honing. En voor de lunch zijn de boffers of Flammkuchen een lichter alternatief.”

Twijfelen tussen ijs en bonbons
Als toetje, lekker tussendoortje of in grootverpakking voor thuis, voor alles kun je terecht in de ijswinkel van Holland, afkomstig van de Italiaanse ijsmakerfamilie Granucci. Daan: “De witte chocolade met framboos en Cookie-ijs zijn het meest populair. En als je geen keuze kunt maken, ga dan voor de ‘Doe me die maar’; een wekelijkse verrassing. Als het ijsseizoen voorbij is, vervangen we dit door ons luxe bonbon-aanbod, van Limburgse bodem. Naast de puur- en melksmaken kun je kiezen voor bijvoorbeeld caramel, of amarene-kers. Niet alleen lekker om zo op te eten, maar nog leuker om weg te geven, in mooie cadeauverpakking.”

Pannenkoeken afhalen kan ook; even bellen en dan staat het klaar!