Stadsbeiaardier Frits Reynaert en de sound van SuyderSee

23 juli 2019

“Zeg, is dat niet dat bekende nummer?” Maar misschien hoor je het niet eens meer, als je door stadscentrum SuyderSee wandelt. Feit is dat het carillon bovenin de toren van het gemeentehuis elk half uur een tune laat horen. Al jaren lang. Wie zit daar – figuurlijk en soms letterlijk – achter?

Die man is Frits Reynaert. Deze professioneel beiaardier uit het Noord-Hollandse Bovenkarspel tekent al jaren voor de vertrouwde tunes die voorgeprogrammeerd elk half en heel uur duiden. Wel bespeelt hij eigenhandig elke 2e vrijdag van de maand tussen 13.00 en 13.30 uur in de toren van het gemeentehuis ‘zijn’ carillon. Op 17 februari 1989 mocht hij er het ingebruiknameconcert op uitvoeren. Vanaf dat jaar speelde hij incidenteel het carillon; vanaf 1999 verzorgde hij jaarlijks met drie wisselende gastbeiaardiers de zogenaamde Zomerconcerten en had hij de muzikaal-technische supervisie over de carillons. Later verzorgde hij in de decembermaand extra bespelingen. Sinds 2011 kreeg hij de aanstelling van stadsbeiaardier van Dronten.

Carillon als cultuurgoed

Reynaert kan lezen en schrijven met het instrument; na een orgelstudie aan het conservatorium en opleiding aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort heeft hij op diverse carillons het vak tot in de puntjes geleerd. Zo was hij beiaardier in Almere tot medio 2016 en werkt hij nog steeds in Enkhuizen, Hoorn en Edam en in het Paleis op de Dam in Amsterdam. “Carillons zijn Nederlands en Vlaams cultuurgoed. In de 17e eeuw wilden steden daarmee aantonen, hoe goed het met hen ging.”

Inzamelingsactie door bewoners

Zo wilden ook de grotere plaatsen in Flevoland een toonaangevend instrument die voor sfeer kon zorgen. Emmeloord, Almere, Lelystad en Zeewolde hebben er één en – na een inzameling van de bevolking – dus ook Dronten. “Het was voor vele inwoners een vertrouwd geluid”, weet Reynaert. “Daarmee voelde het naar thuis, naar vroeger. En die functie heeft het nog steeds voor velen. Ik zie het als een instrument voor het volk, waardoor ik een mix van muziekgenres maak, voor iedereen.”

Van Bach tot Beatles

Van Bach tot Beatles, van Queen tot Aretha Franklin, van alles probeert Reynaert via bewerkingen op de 27 bronzen klokken en twee octaven te arrangeren. Op zijn initiatief zijn in 2011 twee extra klokken van elk zo’n 80 kilogram bijgevoegd om meer mogelijkheden te krijgen. Je herkent ze aan de glans. “Het Dronter carillon is een relatief klein instrument in aantal klokken. Ook zijn ze relatief klein, vanwege de korte en minder zwaar gebouwde toren, maar geven ze een sprankelend geluid. Daarmee bereik ik het hele stadscentrum, omdat het een dominant, maar mooie sound geeft.”

Inspelen op de actualiteit

Het is voor Reynaert een uitdaging om in te spelen op de actualiteit. “Zo heb ik een paar jaar geleden het Songfestivalnummer Birds van Anouk gedaan en nu Arcade van Duncan Laurence. Het zijn bewerkingen, waarmee ik via een herkenbare melodie het verhaal wil overbrengen. Soms zie ik vanuit mijn raampje op vijf hoog mensen vanaf het Meerpaalplein wel eens even naar boven kijken en echt luisteren; voor mij een teken dat ze dan toch iets bekends horen.”