SuyderSee, kloppend hart van Dronten

18 augustus 2021

Op 6 september 2006 opende stadscentrum SuyderSee feestelijk haar deuren. Ondernemer en winkelcentrumbestuurslid Marco Schepel weet het nog goed. “Het was een grote mensenmassa: 10.000 bezoekers op de been; half Dronten liep uit. En nog steeds is het de ontmoetingsplek van Dronten.”

De eigenaar van Gavi Wijnkopers, hartje winkelcentrum, is enthousiast over stadscentrum SuyderSee: “Het is het mooiste winkelcentrum van Flevoland, vind ik. Kijk eens naar de moderne bouwstijl, de gezellige carré-vorm, die uitnodigt om een rondje te shoppen. Eigenlijk beseffen we als Drontenaren vaak zelf niet hoe bijzonder deze voorziening wel niet is.”

Meegroeien met vrijetijdsbesteding

Marco Schepel is blij dat het winkelcentrum toen is gemoderniseerd. “Samen met het Gemeentehuis en De Meerpaal nodigde het plotseling veel meer uit. Het was de aanzet voor grootwinkelbedrijven, zoals C&A, Jamin en OPEN32, om zich hier te vestigen. Samen met de lokale speciaalzaken heeft het geleid tot een aantrekkelijke mix van zo’n 120 winkels. Later kwam daar een breder aanbod van daghoreca met terrassen en beleving in de vorm van activiteiten, festivals en evenementen bij. Shoppen is gegroeid tot een populaire vorm van vrijetijdsbesteding. Daar gingen we in mee; niet voor niks komen veel mensen uit de wijde omgeving en toeristen hier om te winkelen.”

Pas op de plaats door internet en corona

Tegelijk hebben de ontwikkeling van internet – en recent – de corona-lockdown de rem op de groei gezet. Marco Schepel relativeert die bedreigingen enigszins. “Toentertijd is SuyderSee, en ook De Meerpaal neergezet met het oog op 50.000 inwoners in de gemeente. We hebben tot dusverre 40.000 inwoners, dus we zitten in een ruim jasje, wat helaas soms leidt tot leegstand. Het idee destijds was dus goed, alleen de tijd heeft ons ingehaald.” 

Blijf investeren in aantrekkingskracht

Met het oog op de recent ingezette inwonergroei van de gemeente Dronten roept het bestuurslid de winkeliers en politiek daarom op om te blijven investeren in SuyderSee: “Dan denk ik bijvoorbeeld aan meer groen, bankjes of bloembakken; aankleding maakt het gezelliger. Maar ook openstaan voor nieuwe ondernemers hoort daarbij. Geef start-ups maar de ruimte. Dat is goed voor het ondernemersklimaat hier, en aantrekkelijk voor bezoekers. We vormen immers het hart van de gemeente Dronten; door ons er samen sterk voor te maken wordt het een kloppend hart. We mogen best trots zijn op wat we hier al vijftien jaar in huis hebben.”