Voor een (winnend) lot of cadeautje, ‘Even naar Primera’

26 januari 2022

Misschien wel de gezelligste winkel van Dronten, vinden Cobi de Weerd en Adrie Fikse van Primera zelf: “Even voor een praatje naar Primera, vertellen de klanten ons.” Maar daarnaast verkopen ze er echt van alles. “Je vindt hier altijd wel wat leuks, horen we dan.”

Eerst nog even nagenieten van het winnende Kraslot van de December Kalender met de hoofdprijs van 100.000 euro. “Het voelt best goed dat wij dat lot verkocht hebben”, lacht Adrie. “De winnares is nog even langs geweest om ons dat te vertellen. Je ziet direct dat meerdere mensen daarom ook bij ons een lot willen kopen. Zo werkt dat, hoewel wij geen invloed op de winkans hebben, hoor.”

150 cadeaukaarten of de Keuze-cadeaukaart

De winkel van Primera (opgericht in 1991 en meer dan 500 winkels) staat vol met artikelen. Van magazines (“dames-, autobladen, tv-gidsen en puzzelboekjes blijven populair”), boeken en kaarten tot babykleertjes, geurstokjes (“de rozemarijn-lavendel is lekker”) en rookwaar. Er zit een gedachte achter, vertelt Adrie: “Veel mensen komen langs voor een cadeautje voor iemand. We hebben alleen al 150 verschillende cadeaukaarten, van horeca tot kleding en weekendjes weg. Er is zelfs een Keuze-Cadeaukaart; aan de ontvanger is het dan om de voorkeurkaart daarvoor te kopen.”

Minder rookwaar, maar leve de luxesigaar 

“Wat is dan leuker om naast een kaart nog Leonides-bonbons, een leuk boekje of kettinkje erbij cadeau te doen?”, vult Cobi aan. “Straks met Valentijn hebben we weer van die mooie chocoladeharten.” Beide dames zien wel een verschuiving in producten. Adrie: “Er wordt minder gerookt, merken we, maar voor een echte luxe sigaar komen mensen wel speciaal langs. Tegelijk zien we dat mensen door de toename van online gokmogelijkheden minder vaak hier een kraslotje halen. Vroeger vulden we bijvoorbeeld samen een toto-formulier in, nu kun je dat thuis online doen.”

Even de tijd nemen om je te helpen

Wat nog niet altijd bekend is, dat je bij Primera bij de Geldmaat in de zaak geld kunt pinnen en storten. En je pakje kunt afleveren bij het PostNL Pakketpunt. Zelfs voor pasfoto’s (ook voor je ID) helpt het Primera-team je graag. En dat geldt ook voor het meedenken met een passende wenskaart of hoe je je beltegoed of OV-jaarkaart kunt opwaarderen. Cobi: “Daar nemen we even de tijd voor. Dat is het leuke; mensen komen gericht langs voor een aankoop; de contactmomenten zijn kort, maar je ziet veel mensen; bij wijze van spreken komt elke Drontenaar hier wel eens langs.”