Weer veilig op de fiets naar school

22 augustus 2022

De vakantie zit er op, tijd om weer naar school of werk te gaan. Lekker op de fiets, als het even kan, maar is je stalen ros er al klaar voor? Samen met Johan Kloppenburg van Tweewielercentrum Kloppenburg aan De Rede lopen we 6 punten af. En doe zelf de check van Veilig Verkeer Nederland.

 1. Juiste bandenspanning
  “Een gemiddelde band kan zo’n 4 bar hebben; de exacte hoeveelheid lucht staat op de zijkant van je band. Een volle band slijt minder hard, gaat sneller en heeft een betere wegligging.”
 2. Werkende remmen
  “Zorg dat je op tijd kunt stoppen. Vooral bij nat weer kan dat langer duren. Vervang op tijd de remblokjes of schijfremmen.”
 3. Goede verlichting
  “Vervang de batterijen, of koop een nieuwe lamp. Zorg dat je de weg voor je kunt zien, maar vooral dat anderen jou zien.”
 4. Opbergplek voor tas of koffer 
  “Regelmatig zien we dat een snelbinder geknapt is en de tas met laptop en al op straat gevallen is. Wij hebben handige voorzieningen voor aan je fiets, zoals de Monkey-Mee, om vertrouwd onderweg te zijn.
 5. Mobiele telefoon
  “Je mobiel in je hand houden mag niet, maar je kunt het wel monteren aan een handige kit aan je stuur. Lekker voor je muziek of route, maar kijk verder zoveel mogelijk voor je!”
 6. Een e-bike?
  “Let op je snelheid, vooral in groepjes. We zien genoeg fietsen die schade hebben, omdat de sturen in elkaar gekomen zijn. Dat wil je liever voorkomen. En schaf voor de zekerheid een helm aan. Dat zien we gelukkig steeds vaker. En we hebben ze in vele kleuren en modellen.”

Fijne & veilige rit!

Doe de fietscheck!

Veilig Verkeer Nederland heeft een fietscheck ontwikkeld. Leuk en leerzaam. Daarmee controleer je je fiets op 6 onderdelen. Is jouw fiets in topvorm?